Принудителното оставане у дома зарази пандемията от коронавируса се очертаваше да

...
Принудителното оставане у дома зарази пандемията от коронавируса се очертаваше да
Коментари Харесай

Закъснели за скока на търсенето*

Принудителното оставане вкъщи болести пандемията от ковид се очертаваше да бъде идеалният миг за онлайн питателните магазини. На процедура обаче те се затрудняват да отговорят на скока на поръчките и това разкрива лимитираните им благоприятни условия до покрият невиждано засиленото търсене.
След като паническото изкупуване изпразни рафтовете с съществени хранителни артикули като спагети, консерви и тоалетна хартия, доста купувачи бързо откриха, че е също толкоз извънредно мъчно да се вредят и за поръчки на хранителни артикули онлайн.
Сякаш стана по-трудно да сготвиш нещо, сподели Пол Смит, софтуерен инженер, който живее край Манчестър, Англия, където извършването на покупки онлайн е много развито. Той е някогашен клиент на английския онлайн супермаркет Ocado, само че не успява да си откри свободен час за поръчка (слот) от последната доставка, която е получил преди две седмици.
Проблемът за доста от фирмите за доставки е увеличението на личния състав за взимане на артикули от магазините, които да се доставят. За Ocado, извънредно съвременна услуга, която употребява роботи в складовете си, забележителното нарастване на доставките би значело огромна инвестиция в нови машини и хранилища, която е закъсняла, с цел да посрещне скока на търсенето.
Месото и замразените храни на Смит са на изчерпване, само че той желае да избегне визитата на супермаркета, защото се тревожи, че астмата му, диабетът и високото кръвно налягане са рискови фактори, в случай че се болести с ковид.
Няма да се паникьосвам още една седмица, само че в случай че би трябвало да очаквам още две седмици, с цел да мога да получа час за доставка, ще остана съвсем без нищо, споделя той.
Коронавирусът дава тласъка на електронната търговия, само че проблемите на Ocado и други онлайн снабдители на хранителни артикули демонстрират какъв брой е мъчно за бранша бързо да усили онлайн доставките.
В Съединени американски щати извършването на покупки на хранителни артикули постепенно се трансферира към онлайн пространството, като съставлява 3% от пазара на хранителни артикули съгласно отчет от предходната година на Deutsche Bank.
С настъпването на рецесията поръчките за доставки скочиха, защото милиони американци си останаха у дома. През седмицата от 2 март, още преди някои градове и щати да разпоредят хората да не излизат без да е извънредно належащо, продажбите на хранителни артикули с доставка на Instacart, Amazon и Walmart скочиха най-малко с две трети по отношение на година по-рано, съгласно Earnest Research.
Instacart, платформа, която си партнира с над 25 000 магазина в Северна Америка споделя, че поръчките през последните седмици са скочили със 150%.
В резултат на това, клиентите в мощно засегнатия Ню Йорк чакат с дни да си насрочат доставка - нещо, което нормално лишава единствено часове.
В Китай, където вирусът се появи по-рано тази година, повсеместните мобилни приложения за храна помогнаха на милиони да се оправят със прецизните ограничения за обществено разграничаване, траяли месеци. Въпреки това веригата супермаркети Freshippo на колоса в онлайн търговията Alibaba е наела освободени от работа чиновници на заведенията за хранене като краткотрайни служащи, защото доста клиенти са се преориентирали да пазарят посредством приложението и междинната пазарска кошница доста е повишена през първата половина на февруари.
Британският онлайн пазар за хранителни артикули, един от най-развитите, покрива към 8,3% от всички продажби през 2020 година съгласно компанията за пазарни изследвания Mintel. Въпреки това Ocado и онлайн разновидностите на физическите магазини на Tesco, Sainsbury`s и Asda, благосъстоятелност на Walmart всички са напълно заети. За да бъде почтено, те дават преимущество на уязвими клиенти.
Ocado слага началото на онлайн извършването на покупки на храни във Англия от 2002 година с автоматизирани складови роботи и лицензираната му технология се употребява и от други компании, в това число Kroger. Този опит обаче не бе задоволителен, когато уеб сайтът му се срина след четворно нарастване на трафика.
Компанията се опитваше да оправи системата си като " изключи " приложението си за смарт телефони и спря основаването на нови профили. Временно уеб сайтът бе блокиран, а по-късно стана по този начин, че всички консуматори трябваше да чакат на виртуална опашка, а това отблъсна отдавнашни клиенти на компанията.
Усещането просто беше, че са изоставили клиентите, споделя 50-годишният Смит, който чака четири часа онлайн, единствено с цел да откри, че няма свободни слотове за доставки. Ocado в този момент има нова система за предоставяне на слотове, само че Смит към момента не е имал шанс и се оправя с съществени артикули от локалния магазин.
Главната изпълнителна директорка Мелани Смит изпрати електронни писма на клиентите, с цел да им изясни, че търсенето е скочило 10 пъти. Писмото е изпратено, откакто министър председателят Борис Джонсън разгласи новите ограничения за обществено разграничаване и прикани хората да употребяват услугите за доставки на хранителни артикули.
Всеки път когато английското държавно управление разгласи нови ограничения за битка с вируса, отбелязва тя, " ние отчитаме спомагателен скок на клиентите ".
" Колкото и крепко да работим, няма да имаме задоволителен потенциал да покрием невижданото ниво на търсене, " добавя тя.
Ocado има три склада и в тях роботи с кубична форма на колелца обикалят голяма железна мрежа, взимат касети със сода, чай или ябълки и ги доставят в зоната за разпределение. След това човек или робот подрежда поръчките на клиентите, като стоките се доставят с ванове.
Компанията е обработвала 343 000 поръчки на ден през тримесечието, завършило на 1 март, а от този момент продажбите са се удвоили. Според анализаторите главният фактор, влияещ на растежа в автоматизирана система, като системата на Ocado, е потенциалът на склада.
Могат да се построят лимитирано количество хранилища, споделя Саймън Баулър, анализатор от Numis Securities. На Ocado му лишава към две години да построи склад. Ако през днешния ден кажем, че, ще построим нов склад, това няма да реши казуса тук и в този момент, добавя анализаторът. Четвъртият им склад бе погубен от пожар предходната година.
Традиционните супермаркети имат своите онлайн, не толкоз съвременни, разновидности, като употребяват хора да взимат продуктите от рафтовете. Така е малко по-лесно е да превключиш към ненадейно голямото търсене, просто би трябвало да наемеш повече хора, споделя Баулър.
Компаниите започнаха да го вършат. Британската верига супермаркети Morrison`s наема 2500 спомагателни водачи и хора, които оформят поръчките. Амазон набира още 100 000 души личен състав, а Instacart възнамерява още 300 000 почасови чиновници - над два пъти повече от броя на хората, които има за нареждане и снабдяване на продуктите.
Служителите на Instacart обаче имат усложнения с покриването на целевите индикатори за успеваемост, защото магазините постановат правила за разграничаване, а работата се усилва.
Това разкрива главният минус на хората, употребявани за осъществяване на поръчката, споделя Баулър. Те са с 10%-15% по-неизгодни от роботите, добавя той.

Келвин Чан, Асошиейтед прес/ Българска телеграфна агенция

* Заглавието е под редакцията на Мениджър Нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР